BEWUST-ZIJN biedt de positieve verandering waar jij naar verlangt.
‘Wat zullen we vanavond eten..? Ik ben al even niet meer langs mijn moeder geweest… Eerst vandaag die opdracht af zien te krijgen… De deadline is a.s. vrijdag al. Red ik dat wel? Wat zou een leuk cadeautje zijn voor…? Pling.. een appje… AAARGH file! ‘Waarom keek … gisteravond zo naar me? Was ik misschien toch wat overdressed?
Zo maar wat gedachten die in een paar seconden door je heen kunnen gaan tijdens een ritje in het verkeer.
En deze gedachten gaan gepaard met gevoelens en fysieke sensaties.
Wanneer je je niet bewust bent van deze gedachtestroom, de patronen waar je even in belandt en de fysieke sensaties die daarmee gepaard gaan, bouwt spanning zich op. Je zenuwstelsel registreert namelijk onveiligheid door de zorgelijke gedachten in je hoofd en de patronen waar je in schiet.
Het stress systeem is geactiveerd.
Je hele lichaam staat in opperste paraatheid om te kunnen vluchten, vechten of verstarren. Dit is een natuurlijke reactie in het lichaam wanneer onveiligheid geregistreerd wordt.
Momenten van bewust-zijn zijn nodig om op te merken wat er in je om gaat, zodat je weer van stress naar rust en vertrouwen kunt bewegen.
Wat is Bewust-Zijn?
Bewust-Zijn is aanwezig zijn in het moment.
In het nu.
Met volle aandacht opmerken wat er is.
En daarmee kunnen zijn.
Zonder oordeel (want oordelende gedachten = onveilig = activatie stress systeem)
Bewust-Zijn is de basis van waaruit helderheid ontstaat.
Helderheid en rust in je hoofd.
Ontspanning in je lichaam.
En vertrouwen in je hart.
Wanneer je bewust bent in het moment, merk je op hoe het écht met je gaat.
Wat er zich in je hoofd afspeelt aan gedachten en welke fysieke sensaties je ervaart in je lichaam.
En vanuit dit opmerken, zonder oordeel, kun je bewegen naar een positieve verandering.
(Tijdens het bovenstaande ritje in het verkeer zou dit er zo uit kunnen zien:)
‘Okee, stop. adem een keer diep in… en helemaal uit…. Ik voel mijn zitvlak op de stoel, mijn benen, mijn voeten, gesteund door de ondergrond. De leuning tegen mijn rug. Ik richt mijn aandacht op mijn adembeweging en ik volg het ritme van mijn adem.
Er zijn gedachten in mijn hoofd. Nu op dit moment zijn deze niet van belang. Ik maak als ik gearriveerd ben een to-do lijstje. Voor nu laat ik de gedachten gaan. Hoe is het in mijn lichaam? Ik ervaar spanning in mijn lichaam. Mijn schouders wat opgetrokken, kaken stevig op elkaar en een zenuwachtig gevoel in mijn buik. Ik ben er even met mijn aandacht bij. Het verzacht. Schouders zakken, kaken ontspannen, rust. Ik laat de spanning los. Ik ben veilig.
Zo’n kort moment van Bewust-Zijn brengt je naar het nu. Dat wat er op dit moment is. En dat is nodig om een positieve verandering voor jezelf te creëren.
BEWUST-ZIJN IS ALS DE ZON
Wanneer deze schijnt op dingen, worden ze getransformeerd.
Thich Nhat Hanh
De voordelen van Bewust-Zijn
Wanneer je je meer en meer bewust bent ga je tal van positieve voordelen ervaren.
- Het geeft je zoveel meer rust en helderheid in je hoofd. Je maakt je minder zorgen (over de toekomst of het verleden) en het piekeren vermindert.
- Je ervaar meer helderheid. Je focus en concentratie versterkt.
- Je kunt gemakkelijker de keuzes maken die voor jou van belang zijn.
- Daarnaast krijgt jouw zenuwstelsel en lichaam op tijd de mogelijkheid om te reguleren, te ontspannen en herstellen. Spanning bouwt zich niet meer op. Er zijn op tijd momenten van herstel, van verwerken en loslaten.
- Je voelt je meer ontspannen, lekker in je vel en je ervaart meer energie.
- Je slaap beter en wordt uitgerust wakker.
- En je gaat op tijd je grenzen aanvoelen en aangeven. Wanneer je je bewust bent van je gedachten, je gevoelens en wat er zich in je lichaam afspeelt merk je op tijd op wat je behoeften zijn en waar jouw grenzen liggen.
Van buiten naar binnen.
We leven in een tijd en in een maatschappij waarin dagelijks zoveel prikkels en indrukken op je af komen. De technologie gaat zo ongelooflijk hard.
Wist je dat een jongere nu in één dag meer prikkels te verwerken krijgt dan een gemiddelde boer in de Middeleeuwen gedurende zijn hele leven?
En beiden hebben nog steeds ongeveer hetzelfde menselijk systeem. De technologie, al het gemak, brengt ons heel veel, maar ons systeem is er eigenlijk niet voor gemaakt.
Daarnaast is onze maatschappij nog erg gericht op het hoofd. Presteren, moeten en willen, denken en weten heeft nog erg de overhand.
Dit maakt dat we op een dag vaak afgestemd zijn op alles en iedereen om ons heen. We wonen een heel groot gedeelte van de dag in ons hoofd of zijn met onze aandacht buiten onszelf. Daar zoeken we ook naar antwoorden, grip en controle.
Je raakt daardoor gemakkelijk weg van jezelf.
Je voelt niet meer dat je ook nog een lichaam hebt. Een heel wijs lichaam. Een lichaam dat precies op tijd en heel subtiel signalen afgeeft. Zodat je kunt bijsturen en in balans kunt blijven.
Het voet~grond contact, ook wel aarding, of gronding genoemd, raakt op de achtergrond. Je bent je stevige basis kwijt en voelt je wankel, wiebelig, twijfelachtig, uit balans.
‘Luister naar de fluisteringen van je lichaam, dan hoeft het niet te schreeuwen.
Bewust-Zijn is de tegenhanger die we nodig hebben om in deze maatschappij en wereld staande te blijven.
Bewust-Zijn helpt om de balans te bewaken.
Om steeds weer terug te keren naar jezelf.
Naar je lichaam, je adem, je voeten stevig op de grond.
Naar binnen.
Om die subtiele signalen op tijd op te merken en er naar te luisteren.
Dit vraagt om oefening, training.
Dagelijks deze momentjes van afstemmen op jezelf en naar binnen keren creëren. Waardoor het steeds meer als vanzelf gaat.
Bewust-Zijn mag een Way of Life worden.
Training Bewust-Zijn
‘Ik weet dat het goed is om dit dagelijks te doen, maar ik doe het niet’.
deelde een deelneemster van de training Bewust-Zijn, tijdens 1 van de eerste trainingsblokken.
‘nog niet.’ antwoorde ik.
‘Daarom blijf ik deelnemen. Ik voel zo sterk wat dit met me doet. Ik heb de stok achter de deur nog nodig.’ laat ze weten.
En ja, ze is er nog steeds bij.
En meer en meer lukt het haar om in verbinding te blijven met zichzelf.
Om staande te blijven.
In balans.
Ook wanneer zij in verbinding is met anderen, in drukte of een flinke to do list heeft.
‘ik zou niet meer zonder willen. Het is zo’n groot cadeau aan mezelf’.
De training bied ik heel bewust in blokken aan van 6 sessies. Zodat er ook oefentijd en een gevoel van vrij zijn en ruimte hebben tussendoor is. De oefeningen die we doen kun je gemakkelijk integreren in je dagelijks leven.
De training is afwisselend en inspirerend. We maken o.a. gebruik van beweging, de natuur, onze zintuigen, mindfulness, gedachtenkracht, visualisatie, creatieve werkvormen, muziek, schrijven en de adem.
Prachtige tools die Bewust-Zijn bevorderen en ondersteunen.
Tot slot sluiten we altijd af met een heerlijke diepe ontspanning.
Opgeladen, kalm en voldaan weer naar huis.
Naast de trainingsmomenten in een kleine, veilige groep ontvangt iedere deelneemster ook inspiratie en praktische, fijne oefeningen in de groepsapp als liefdevolle reminder en ter ondersteuning.
Wil jij je ontwikkelen in Bewust-Zijn?
Zodat je een positieve verandering in gang zet en beweegt naar meer rust, vertrouwen en levensgeluk?
Je bent van harte welkom.