Praktische tips voor gevoelige mensen

In deze blog deel ik met jou praktische tips en fijne adviezen om om te gaan met intens kunnen voelen en een hoofd dat altijd aan staat.

 3 belangrijke pijlers

Wanneer je (hoog)gevoelig bent kun je indrukken intens ervaren en verwerk je ze op een diepgaand niveau. Het hoofd wordt vaak een veilig toevluchtsoord. Je denkt veel en je zoekt door te denken naar houvast en controle. Daardoor verlies je vaak het contact met het lichaam, het contact met de stevige grond onder je en met jouw hartsverlangen. Je hartsverlangen is datgene wat voor jou eigenlijk het meest belangrijk en fijn is.

Gronding, lichaamsbewustzijn en adembewustzijn zijn drie belangrijke pijlers voor gevoelige denkers.

De aandacht naar het voet-grond contact, het lichaam en de adem brengen zorgt dat je weer in contact komt met jezelf. Het zorgt voor rust in het hoofd, verbinding met het eigen gevoel en het geeft ontspanning in je lichaam.

Graag deel ik praktische tips met je om gronding, lichaamsbewustzijn en adembewustzijn te vergroten. Zodat je er thuis al mee aan de slag kunt gaan.

GRONDING

Gronding, of jezelf gronden noemen we ook wel aarden. Door te gronden maak je fysiek contact met de aarde. Een goede gronding houdt in dat je aanwezig bent in je lichaam en dat je voelt dat je stevig staat op de aarde. Het zorgt ervoor dat je je stevig, stabiel en meer in balans voelt.

Wat kun je doen?

  • Loop zoveel mogelijk op blote voeten.
  • Neem af en toe een warm voetenbadje.
  • masseer je voeten met een heerlijk geurende olie. Nog beter: laat iemand anders het doen.
  • Neem een balletje en laat deze onder je voetzool door rollen. Ga met je aandacht naar je voetzool terwijl je dit doet. Wissel van voet en tot slot: voel even na! Voel je je voeten extra goed? En hoe is het in je hoofd? Lekker rustig he?
  • Wiebel je tenen, voel je sok om je voet, stamp, schuif je voeten over de grond. Voel je de ondergrond onder je voet? Voel je tinteling? Koude of warmte?
  • Neem een stevige basishouding aan: Plaats je voeten stevig op de grond, onder je schouders. Adem in, beweeg je handen richting je navel, adem uit, beweeg je handen naar beneden en voel dat je voeten nog meer in de grond zakken, je knieën zijn zacht.
  • Stel je voor dat je een boom bent met je benen en voeten als een stevige stam waaruit wortels diep de aarde in groeien. Je staat stevig op de grond. Niks of niemand krijgt jou om ver.
  • Maak een wandeling in de natuur.
  • Tuinieren, met je handen in de aarde woelen, bolletjes planten, onkruid wieden etc.

 

LICHAAMSBEWUSTZIJN

Lichaamsbewustzijn is voelen wat je lijf vertelt en luisteren naar de signalen die je lichaam je geeft. Je staat in contact met je lichaam.

Merk je het uitgebluste gevoel aan het eind van de dag? Voel je de gespannen spieren in je schouders en nek? De terugkerende hoofdpijn? Of ren je door en negeer je wat je lijf je vertelt?

Wanneer lichaam en geest in balans zijn, voel je je goed en fit.
Sta je niet in contact met je lijf en ben je je niet bewust van je gevoelens? Dan is de kans groot dat je last hebt van allerlei vage lichamelijke klachten. Je voelt je bijv. oververmoeid, opgejaagd, onrustig, angstig, somber, je hebt buikpijnklachten, hoofdpijntjes, chronische verkoudheidsklachten enz.

Wat kun je doen?

  • Zet een lekker swingend muziekje op en DANS!
    Schud je armen, benen, handen en voeten los, draai je heupen, spreid je armen en geniet. Sluit af met stilte. Ga stevig staan en voel na. Voel je de warmte? Voel je je hartslag? Je adembeweging?
  • Je lichaam wakker kloppen. Maak een kommetje van je hand en klop alle delen van je lichaam. Fijn om te doen op een swingend muziekje! En voel weer na.
  • Vraag of iemand je een fijne massage geeft. Bijvoorbeeld op je rug. Door een weerbericht te laten voelen. De warme zon die schijnt (je warme hand die een cirkel wrijft op de rug), de zonnestralen (met je vingertop teken je strepen op de rug), stapelwolkjes die zich voor de zon plaatsen. (met je platte hand geef je licht druk op de rug). Wolken die samenpakken en dikker worden (meer druk geven), de wind die gaat waaien (lichaam zachtjes heen en weer wiegen), regendruppels (vingers tikken van zacht naar steeds wat harder op de rug) evt. hagel, sneeuw, de wolken drijven weer weg en de zon komt weer vol tevoorschijn. Laat je handen op de rug liggen, zodat de ander even na kan genieten.
  • Of doe de bodyscan! Fijn om voor het slapen gaan te doen of als rustmomentje midden op de dag.

 

ADEMBEWUSTZIJN

Lichaamsbewustzijn bereik je ook door je bewust te zijn van je adem.
Wanneer je gespannen of overprikkeld bent dan is je adem vaak sneller, oppervlakkiger en hoger in je borstkas. Door je adem rustig en lager in de buik te brengen m.b.v. ademhalingsoefeningen, help je je lichaam te ontspannen en rust te krijgen in je hoofd.

Wat kun je doen?

  • Adem een keer diep in door je neus en helemaal uit door je mond! Dan is er een moment van leeg en stil en wacht je met opnieuw in ademen tot deze impuls zichzelf aandient , waarna je weer diep door je neus inademt. Herhaal dit 2x
    en voel na.
  • Ga even rustig zitten. Voel je voeten op de grond en je zitbotjes op de stoel o.i.d.
    Leg je hand op je buik, onder je navel. Adem rustig in, naar je hand toe. Je longen vullen zich met lucht, je middenrif zet uit, je buik wordt bol. Adem helemaal uit, de lucht stroomt weg, je buik wordt vlak. Volg deze adembeweging ongeveer een minuut. En voel even na.
  • Blaas bellen! En ontdek wat je met je adem kunt doen om grote of juist hele kleine bellen te blazen. Veel plezier!
  • Tel adem:
    Ga even rustig zitten of liggen op een fijne plek en voel hoe je zit of ligt. En zet een timer op 3,5 of 10 minuten. Ga met je aandacht naar je adem. Adem 4 tellen in door je neus en 4 tellen uit door je neus. Doe dit voor het aantal minuten dat je gekozen hebt.
  • Bij acute stress of herhaaldelijk piekeren:
    Ga zitten in een comfortabele houding. Adem 4 tellen in door je neus, houd 4 tellen je adem vast, adem 4 tellen uit door je neus, houd 4 tellen je adem vast. Visualiseer steeds 1 van de 4 lijnen van een vierkant terwijl je telt. Wanneer je inademt wordt je buik bol en verplaatst de adem naar de borst. Houd je schouders laag als je de adem vasthoudt. Adem via dezelfde weg uit, dus start bij de borst via het middenrif naar beneden en eindig bij de buik. Doe dit een aantal minuten.

Stress in je lichaam heeft een functie. Lees verder in mijn blog: Stressklachten zijn cadeautjes van je lichaam